בשנים האחרונות אנו עדים למגמת מעבר לבנייה ירוקה אצל קבלנים וחברות בנייה, ואף להגדלת הדרישה לבנייה ירוקה מהלקוחות של אלה. זאת עקב תרומתה הרבה לאורח החיים ולאיכות הסביבה והעובדה שאף שהיא יקרה יותר מבנייה ירוקה, היא משתלמת יותר לטווח הארוך.
בנייה ירוקה
הבנייה הירוקה היא תחום בנייה שנולד כאמור מהצורך בהאטת קצב התכלות משאבי כדור הארץ, עקב עליית המודעות לאיכות הסביבה ולעובדה שאם לא ננהג בחיסכון מצא את עצמו חסרים במשאבים שהכרחיים מאוד לקיומנו. ניתן לשלב אורך מחייה "ירוק" כמעט בכל תחומי החיים, ואף מומלץ לעשות כן, אך בתחום הבנייה אנו עדים לשימוש רב מאוד במשאבים מין הטבע, וביצירת פסולת וזיהום. לכן תחום זה הוא אחד החשובים ליישום כיום.
בנייה ירוקה מבוססת למעשה על שני מישורים- המישור החומרי והמישור הסביבתי. הכוונה היא שיש שני היבטים עיקריים בהם ניתן ליישם בנייה ירוקה, והם בבחינת שימוש בחומרים "ירוקים" ובבחינת התחשבות בסביבה והיעזרות בתנאיה לשם חיסכון במשאבים. דוגמאות לבנייה ירוקה ניתן לראות למשל בבתים המשתמשים בחומרים מוחזרים, או בחומרים מהטבע אשר לא עברו עיבוד רב ולכן לרוב יוכלו להתכלות בתום השימוש, בתים בהם יש מערכת למחזור פסולת לשם יצירת דשן לגינה, בתים הבנויים בזוויות המתואמות עם זוויות השמש ובכך חוסכים בהוצאות חימום ותאורה, ועוד. היום ישנן אינספור דרכים ליישם בנייה ירוקה.
קבלנים וחברות בנייה
היום הרבה יותר מאשר בעבר ניתן לראות חברות בנייה וקבלנים אשר מיישמים בעבודתם אלמנטים של בנייה ירוקה. זאת הן ממניעים אידיאולוגיים והן ממניעים כלכליים. לרוב, בנייה באופן "ירוק" היא דבר שעולה יותר מבנייה מסורתית בשיטות ובחומרים הרגילים. דבר זה הוא בהחלט אחד הגורמים למעבר לבנייה ירוקה אצל חברות הבנייה, אך זהו מצב שבו כולם יוצאים נשכרים. זאת משום שגם אם יש הפרש במחירים בעת הבנייה, בנייה ירוקה נכונה יכולה לחסוך סכומי כסף גבוהים על הוצאות חשמל, מים, תחזוקה שוטפת, ועוד , שבמבנה רגיל היו גוררים הוצאות וטיפול נוספים אשר מצטברים במהלך השנים לסכומי עתק.
מדוע לעבור לבנייה ירוקה?
הסיבות לכך כבר ברורות- חיסכון משמעותי בכסף, באנרגיה, בתחזוקה וטיפול, שמירה על איכות הסביבה, והעלאת איכות החיים לרמה חדשה. המעבר לבנייה ירוקה משתלם מכל הבחינות, ועם הזמן כבר הופך להכרחי ולגורם רכזי בהארכת קיומנו על פני האדמה.