דו"ח מנהל הבטיחות השנתי הסוקר את אירועי הבטיחות מתחילת שנת 2021, בדק ומצא כי עד לחודש יוני נהרגו בתאונות עבודה בישראל 23 עובדים. מחצית מן ההרוגים, 12 עובדים, נהרגו בתאונות עבודה בענף הבנייה, ואילו יתרתם בתאונות בענפי התעשייה, המסחר והשירותים.
שלושה כתבי אישום הוגשו כנגד חברות שונות בגין רשלנות שהביאה לתאונות ולמוות מיותר.
בטיחות בעבודה היא הרבה מעבר לרשימת הנחיות שרירותיות המיועדות לעמידה בתקנות, בהתאם לדרישות בענף ולסיכונים הקיימים, כי אם כלי יעיל, חשוב והכרחי בהגנה על העובדים, המבקרים והארגון עצמו.
הנחיות הבטיחות שונות מארגון לארגון, ומשלבות בין הנחיות שרירותיות ומוקפדות הנוגעות לענף כולו, לצד הנחיות בהתאמה אישית שנקבעו על ידי יועצים ומומחי בטיחות בארגון עצמו.
מעבר לקביעת הנחיות הבטיחות, יישום ההנחיות מחייב הטמעה בשטח, הדרכות וריענון תקופתי. יצירת שפה אחידה של בטיחות תסייע לארגון ותגן עליו מפני תאונות מיותרות, הוצאות כבדות וסיכון חיי אדם.
הדרכות בטיחות בארגון
ממוני הבטיחות בארגון עשויים להיות אחראים באופן ישיר על ביצוע הדרכות בטיחות שוטפות לעובדים, אולם גם יכולים להסתייע בחברות חיצוניות שזה תחום התמחותם. גם בהזמנת חברה חיצונית לצורך העברת הדרכות בטיחות- אחראי הבטיחות בארגון ילווה את התהליך, יספק מידע ויפרוט את צרכי הארגון והעובדים, לבניית הדרכה מוקפדת, מקצועית ומותאמת אישית.
בין תחומי הבטיחות בעבודה המובילים עליהם יש לתת דגש:
הנחיות ומושגי יסוד- מושגים דוגמת סיכונים מקצועיים, מפגעים, מחלות מקצוע ומניעתן, התנהלות תחת ראיית ערך הבטיחות כערך עליון- הם מושגים אותם חוב להטמיע בכל ארגון כבר מן הבסיס, ליצירת מודעות ומתן חשיבות לנושא.
בטיחות באש- סיכוני אש הם מן הסיכונים המהותיים במבנים ובתעשייה, כאשר מלבד מערכות מובנות המיועדות למניעת שריפה, לגילוי ולכיבוי אש ולשחרור עשן, יש להביא למודעות העובדים לסיכון, תוך יצירת מערך הנחיות ברור הנוגע הן למניעת אירועי אש והן להתנהלות במידה ואלה יתרחשו. כמו כן יש לסמן את סביבת העבודה בשילוט הנוגע לדרכי מילוט, איתור ציוד כיבוי, דלתות ווילונות אש ואלמנטים נוספים.
חשמל- סכנות החשמל עשויות לחבור אל סיכוני האש או לעמוד ברשות עצמן. יש להדריך את העובדים כיצד לפעול בצורה אחראית בתפעול החשמל בארגון, לזהות מפגעים וסיכונים ולדווח עליהם בהקדם.
חומרים מסוכנים- עבודה עם חומרים מסוכנים היא עבודה שמאפיינת חלק מן התעשיות, ונוגעת לחומרים כימיים, ביולוגים ואחרים. עבודה עם חומרים מסוכנים טומנת בחובה סיכונים רבים לעובדים, לתוצר ולסביבת העבודה וחייבת להתבצע תחת נהלים מקצועיים ומוקפדים.
גובה- עבודה בגובה כפופה להנחיות מחמירות ואמצעי בטיחות מתקדמים, לצד הדרכה וריענון לכל עובד אשר חשוף לסיכוני גובה.
תרגול התנהלות במצבי חירום- לצד כלל ההנחיות הבטיחותיות יש להיות מוכנים וערוכים לכל אירוע, חיצוני או פנימי, ולתרגל התנהלות העובדים במצבי חירום שונים.
ציוד מגן- ציוד המגן הוא חלק בלתי נפרד מן העובד בסביבת העבודה, כאשר כל ארגון על פי תחומי העיסוק ורמת הסיכון מחויב בציוד מגן שונה.
הדרכת אדם כשיר
על פי פקודת הבטיחות בעבודה (סעיף 38), אדם כשיר הוא אדם אשר זכה להכשרה מקיפה ומספקת לסוג העבודה ואופייה, תוך היכרות עם כלל הסיכונים הקיימים בביצוע העבודה וקבלת הכלים המתאימים למניעתם. הפקודה מתייחסת לעבודה אל מול מכונות ומחייבת הדרכה בתפעול כל מכונה/רכב כבד, סביבת עבודה ומיגון.
באחריות המעסיק לוודא כי כל עובד במפעל/בארגון זכה להכשרת אדם כשיר ותיעוד הליך ההכשרה, תוך המלצה על החתמת העובד על קבלת הכלים המתאימים ומודעותו לפקודות הבטיחות והגהות בעבודה.