המגמה הירוקה והשפעותיה על חיינו

המגמה הירוקה כבר איננה נחשבת ל"טרנד חולף" שהוא נחלתם של כמה משוגעים לדבר ובעשור האחרון, היא מתפשטת ומגיעה לכל תחום של חיינו. בחלק מהמקרים מדובר בביצוע פעולות אקטיביות מצידנו (למשל, הפרדת פסולת לחומרים שונים), במקרים אחרים מדובר בדברים שהפכו לחלק כל כך אינטגראלי מהנוף שלנו, עד כי איננו חשים בהם כיום כלל. שילובה של אדריכלות ירוקה ומתקדמת בעת בניית פרויקטים חדשים כבר כל כך טבעית לנו, עד כי לעתים נדמה, שמאז ומעולם בתים ירוקים היו חלק מחיינו.

 

מהי בניה ירוקה?

לבניה ירוקה מספר מאפיינים בולטים:

  • הבית עצמו, ויזואלית, משתלב בסביבהחלפו ימי מפלצות הבטון הענקיות שנראו כאילו חייזר כלשהו הנחית אותם ישירות לאמצע השכונה. פרויקטים חדשים אשר נבנים ברוח המגמה הירוקה נטמעים בסביבה באופן האופטימלי, על ידי שימוש בצבעים הנכונים, בקווים רכים יותר, באלמנטים אדריכליים טבעיים שאינם מנקרי עיניים. המבנים עצמם אינם זועקים "הביטו בי, אני שונה ובולט בנוף!", נהפוך הוא. אם כבר, הם לוחשים ברכות "אני חלק טבעי מהסביבה שלי".
  • החומרים מהם בנוי הבית הם ידידותיים יותר (לסביבה ולגרים בו) תכנון הבניה נעשה תוך כדי שימוש בחומרים בריאים יותר לדיירי הבית (למשל, תוך התחשבות במניעת תופעות כתסמונת הבניין החולה – SBS – Sick Building Syndrome), ידידותיים לסביבה (חומרים ממוחזרים או מתכלים) ותוך כדי מניעת פגיעה בסביבה ובמשאבים הטבעיים (למשל, שאיפה לבזבוז מינימלי של המשאבים בעת תהליך הבניה).
  • שימוש מקסימלי של משאבי אנרגיה מהטבע בתכנון בתים בגישה הירוקה משאבי הטבע מנוצלים ונרתמים לצורכי האדם. דוגמה כזו ניתן לראות במיקום החלונות בקירות ובזוויות אשר תאפשרנה הפקת המקסימום מאור השמש לצרכי תאורה בשעות היום, שימוש בפאנלים סולריים וכן הלאה.
  • שמירה על הקיים ואי בזבוז משאבים אחד מזוללי החשמל הגדולים ביותר הוא המזגן, המשמש אותנו לצורכי חימום וקירור. למרות שרוב הבתים עושים שימוש בחשמל ולאו דווקא באנרגיה מתחדשת, בניה ירוקה דוגלת בבידוד הגג, ופתחי החלונות והדלתות, על מנת שהחשמל המפעיל אותו לא יבוזבז לשווא.

מיסוד ותקינה בארץ ובעולם לבניה ירוקה

אין הוכחה מוצקה יותר לכך שבניה ירוקה איננה טרנד חולף, אלא מגמה יציבה, אמינה ומתמשכת, ממיסוד התחום דרך חוקים ותקנים:

קרוב מאד לתחילת המילניום, בשנת 1998, פותח התקן האמריקאי לבניה ירוקה – LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) על ידי המועצה האמריקנית לבנייה ירוקה – USGBC – U.S. Green Building Council. מאז, עקרונותיו והמלצותיו יושמו באלפי פרויקטים בכל רחבי ארה"ב. גם לישראל יש תקן משלה, אשר מתווה את עקרונות היסוד הרצויים ליישום בניה ירוקה בת קיימא. התקן, ת"י 5281 – התקן הישראלי לבניה בת קיימא (בניה ירוקה), משמש מאז גיבושו, נר לרגליהם של קבלני פרויקטים חדשים רבים וגם של קבלני שיפוץ מבנים קיימים.