בנייה ירוקה מיועדת לחסוך אנרגיה והיא מחייבת בחירה נכונה של פתרונות חימום. במאמר הבא נציג סוגים שונים של פתרונות, נסביר על ההבדלים בין מערכות מים וחשמל ונבין מה היתרונות של חימום תת רצפתי
בנייה ירוקה הפכה בשנים האחרונות לגישה פופולארית עבור תכנון, בנייה ותפעול של בניינים או בתים פרטיים. המאפיין המשותף לכל הפרויקטים בגישת הבנייה הירוקה הוא ניסיון לחסוך באנרגיה. זהו ניסיון שעולה בקנה אחד עם העלייה במודעות לשמירה על איכות הסביבה ועם השאיפה של הלקוחות עצמם לצמצם הוצאות. מעבר לכך, בנייה ירוקה נשענת על שימוש בחומרים ממוחזרים ועל תכנון שמאפשר חיסכון מקסימאלי באנרגיה מבלי לפגוע באיכות החיים.
בידוד תרמי לחימום הבית
יש כמה דרכים בהן ניתן להשתמש על מנת לחמם את הבית במסגרת בנייה ירוקה. ראשית, אפשר להתמקד בנושא של בידוד תרמי ולבחור חומרי גלם מועילים שמונעים את בריחת האנרגיה מהתקרה החוצה, ולהיפך. בידוד תרמי מוכיח את עצמו גם בתקופת הקיץ כי הוא משפר את היעילות של פתרונות ומערכות מיזוג. במקביל, ניתן לראות כיצד הגישה של בנייה ירוקה כוללת ניצול מסה תרמית ובידוד תרמי לחיסכון באנרגיה. התכנון יעיל בכל רחבי הבית והוא כולל בידוד של הגג, הקירות והחלונות.
היתרונות של חימום תת רצפתי
בידוד תרמי יעיל לשמירה על המצב הקיים והוא בהחלט מצמצם את צריכת האנרגיה, אך הוא לא מספיק לחימום מאסיבי ויסודי. את החימום הזה בבנייה ירוקה ניתן להשיג רק באמצעות מערכת תת רצפתית. זו מערכת שמיושמת על ידי צינורות מים חמים או גופי חימום חשמליים ויש לה מספר יתרונות בולטים בהשוואה לשיטות חימום אחרות בגישה של בנייה ירוקה:
א. ניצול תשתית קיימת של מים או הסקה – יש מבחר של אפשרויות לחימום המים בתוך הצינורות שמונחים מתחת לבית ולמבנה. אפשר לחמם את המים באמצעות תנורי הסקה שפועלים על גז, נפט או סולר ולבחור גם מים שמגיעים מתוך מערכות קירור של גנרטור או אנרגיה סולארית. כל אלו עולים בקנה אחד עם הגישה של בנייה ירוקה ומחדדים את היעילות שלה בחיסכון אנרגטי.
ב. התקנה פשוטה – בגישה של בנייה ירוקה יש צורך בשיטות מיוחדות על מנת לעמוד בדרישות הלקוח והפרויקט. ניתן להחליט האם לשלב מערכת חימום תת רצפתי לפני או אחרי הבנייה, כי ההתקנה עצמה פשוטה.
ג. נוחות תרמית – בניגוד למערכות חימום אחרות, עם חימום תת רצפתי ניתן להבטיח תחושה גבוהה של נוחות תרמית. הנוחות נובעת מטמפרטורת האוויר והטמפרטורה של הקרינה ובעזרת המערכת ניתן לשלוט בשני הערכים בעת ובעונה אחת. מעבר לכך, כל מערכת חימום אחרת מייבשת את האוויר ורק חימום תת רצפתי מניע את האוויר באיטיות כדי למנוע את תחושת היובש.
ד. מראה אסתטי – בנייה ירוקה לא באה על חשבון מראה אסתטי מרשים. בעזרת שילוב של מערכות חימום שמותקנות מתחת לריצוף ניתן לחסוך מקום בתוך הבית, להשיג מראה אסתטי מרשים של אלמנטים דקורטיביים ולא לגזול מגובה חלל החדר. המראה האסתטי הוא יתרון בולט של המערכות בתוך בתים שנבנים מגישה של בנייה ירוקה או בגישות מקבילות.
האם אפשר להשתמש במערכת חשמלית?
כמובן שניתן להשתמש גם במערכת חשמלית במסגרת בנייה ירוקה, אך החיסרון הוא הוצאות אנרגטיות גבוהות. הדרך הנכונה להגיע למסקנה היא להתייעץ עם אנשי מקצוע ולבדוק את המאפיינים של כל מערכת. ניתן לעשות זאת במהלך התכנון של בנייה ירוקה או לאחר שיפוץ בבית קיים.